Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

AKUPUNKTIO

 

Akupunktio (neulahoito) on perinteinen kiinalainen lääketieteen hoitomuoto. Akupunktiota on harjoitettu Kiinassa yli 3000 vuotta. Länsimaihin akupunktio rantautui 1600-luvulla, mutta laajemmin menetelmä yleistyi 1800-luvulla. Suomessa lääkärit alkoivat antaa akupunktiota 1980-luvulla, sittemmin myös fysioterapeutit ovat kouluttautuneet akupunktiohoitajiksi.
Tärkeää on, että akupunktiota antavalla henkilöllä on lääketieteen tai terveydenhuollon koulutus.

Akupunktion tavoite on terveyden ja hyvinvoinnin palautuminen pistämällä neuloja akupunktiopisteisiin. Akupunktion tarkoituksena on ärsyttää neuloilla akupunktiopisteissä olevia hermopäätteitä. Hermopäätteet lähettävät sähköisiä impulsseja selkäytimeen ja aivojen alaosien keskuksiin, joista niiden katsotaan siirtyvän sairaille alueille.

Akupainanta on akupunktiota ilman neuloja. Tällöin akupisteitä painellaan sormin, jonka avulla voidaan hoitaa pienempiä vaivoja.

Vaikutus
Käytän akupunktiota erityisesti tuki- ja liikuntaelinten kipu- ja jännitystiloissa, joissa lääkitys ei helpota oireita. Akupunktion on lääketieteellisissä tutkimuksissa todettu lievittävän kipua neurohormonien ja elimistön omien reflektoristen mekanismien kautta. Akupunktio korjaa kehon häiriintynyttä energiankiertoa, jolloin keho alkaa tuottaa omaa kipulääkettä, endorfiinia.